Siyaset Türkçesinin Panoraması

Birlisan Türkçe Sözlük tarafından hazırlanan “Siyaset Türkçesinin Panoraması” adlı videonun detaylarına yer verilecek olan bu yazıda, Türkiye’nin önde gelen siyasetçilerinin X mesajları üzerinden Türkçeyi ne kadar doğru ve yetkin kullandıklarını irdeleyeceğiz. Öncelikle, bu çalışmanın herhangi bir siyasi propaganda amacı gütmediğini, sadece Türkçenin siyasi arenada kullanımına yönelik bir farkındalık yaratma gayesi taşıdığını, bu yönüyle de tamamen eğitim odaklı olduğunun altını çizmek isteriz.

Yazının detaylarına girmeden önce bu çalışmayı yaparken hangi ölçütleri esas aldığımızdan bahsetmekte fayda var. İlk olarak 15.03.2024 itibarıyla X’teki takipçi sayısından hareketle Türk siyasetindeki en popüler 15 siyasi aktörü belirledik. Ardından, bunların son dönemde X’te paylaştıkları iletileri; düzeltme işaretinin kullanımı, imla (yazım) kuralları, noktalama işaretleri, dil bilgisi kuralları, anlatım bozukluğu ve kelime zenginliği gibi kriterler ışığında gözden geçirdik ve edindiğimiz izlenimleri her bir siyasetçi özelinde sade bir üslupla aktarmaya çalıştık. En nihayetinde, X’te Türkçeyi en doğru ve yetkin kullanan üç siyasetçiyi belirlediğimiz öznel bir sıralama yaptık. Ayrıca, bu yazının sonundaki açıklama kısmında, belirlediğimiz çerçevede Türkçenin hatalı ve eksik kullanımına ilişkin çeşitli örneklere yer verilmektedir. Sözü daha fazla uzatmadan Türk siyasetine yön veren isimlere ilişkin değerlendirmelere geçebiliriz.

1. Recep Tayyip Erdoğan (Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 21.3 milyon takipçisi olan Recep Tayyip Erdoğan, sağduyulu, itidalli ve kapsayıcı bir üslupla yazıyor. Çoğu zaman sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor ve sıklıkla dinî ifadelere başvuruyor. Bazen ağdalı bir tarzla da yazdığı oluyor. Bu bağlamda, gündelik dilde pek kullanılmayan, genelde Arapça ve Farsça kökenli eskimiş kelimelerden yararlanıyor. Mesajları, daha ziyade yaygın bir yapıda karşımıza çıkıyor. Yeri geldiğinde kalınlaştırılmış ifadelere başvuruyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere ve belli başlı ikonlara yer veriyor.

Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderilerinde imlaya ve noktalama işaretlerinin kullanımına azami ölçüde önem veriliyor; dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna hemen hemen hiç rastlanmıyor. Kelime zenginliği en üst seviyede. Recep Tayyip Erdoğan’ın X mesajlarındaki Türkçe kullanımına ilişkin tespit edilebilecek tek kusurun, nadiren de olsa düzeltme işaretinin kullanılmaması olduğunu söyleyebiliriz.

2. Kemal Kılıçdaroğlu (CHP’nin önceki Genel Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 10.6 milyon takipçisi olan Kemal Kılıçdaroğlu, sağduyulu, birleştirici, zaman zaman da ironik bir üslupla yazıyor. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor. Mesajları, daha ziyade kompakt bir yapıda karşımıza çıkıyor. Yeri geldiğinde kalınlaştırılmış ifadelere başvuruyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere, ikonlara ve emojilere yer veriyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun gönderilerinde sıklıkla düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Nadiren de olsa imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin üstünde.

3. Ekrem İmamoğlu (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 8.9 milyon takipçisi olan Ekrem İmamoğlu, sağduyulu, kapsayıcı, zaman zaman da ironik bir üslupla yazıyor. Sık sık şeffaflığa, liyakate ve katılımcı yönetim kavramlarına vurgu yapıyor. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor. Mesajları, daha ziyade yaygın bir yapıda karşımıza çıkıyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere, ikonlara ve emojilere yer veriyor.

Ekrem İmamoğlu’nun gönderilerinde sıklıkla düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Nadiren de olsa imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin üstünde.

4. Mansur Yavaş (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 7.5 milyon takipçisi olan Mansur Yavaş, sağduyulu, itidalli ve kapsayıcı bir üslupla yazıyor. Sık sık şeffaflığa, liyakate, verimliliğe ve katılımcı yönetim kavramlarına vurgu yapıyor. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor. Mesajları, daha ziyade yaygın bir yapıda karşımıza çıkıyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere, ikonlara ve emojilere yer veriyor.

Mansur Yavaş’ın gönderilerinde sıklıkla düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Nadiren de olsa imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin hayli üstünde.

5. Muharrem İnce (Memleket Partisi Genel Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 6.8 milyon takipçisi olan Muharrem İnce, sert, eleştirel, kapsayıcı, zaman zaman da ironik ve ateşli bir üslupla yazıyor. Sık sık bilime, akla vurgu yapıyor. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor. İfadeleri net ve keskin. Mesajları, daha ziyade kompakt bir yapıda karşımıza çıkıyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere ve edebî alıntılara yer veriyor.

Muharrem İnce’nin gönderilerinde sıklıkla düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Zaman zaman imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin üstünde.

6. Meral Akşener (İyi Parti Genel Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 6.2 milyon takipçisi olan Meral Akşener, sağduyulu, eleştirel, bazen de ironik bir üslupla yazıyor. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor. Zaman zaman dinî ifadelerden de faydalanıyor. Mesajları, daha ziyade yaygın bir yapıda karşımıza çıkıyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere, ikonlara ve emojilere yer veriyor.

Meral Akşener’in gönderilerinde zaman zaman düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Nadiren de olsa imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin üstünde.

7. Ahmet Davutoğlu (Gelecek Partisi Genel Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 5.9 milyon takipçisi olan Ahmet Davutoğlu, sağduyulu, itidalli ve eleştirel bir üslupla yazıyor. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor. Zaman zaman dinî ifadelere de başvuruyor. Mesajları, daha ziyade yaygın bir yapıda karşımıza çıkıyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere yer veriyor.

Ahmet Davutoğlu’nun gönderilerinde zaman zaman düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Aynı ölçüde imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin üstünde.

8. Devlet Bahçeli (MHP Genel Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 5.7 milyon takipçisi olan Devlet Bahçeli, sağduyulu, sert ve otoriter bir üslupla yazıyor. Ağdalı bir Türkçe kullanıyor. Bu bağlamda, gündelik dilde pek kullanılmayan, genelde Arapça ve Farsça kökenli eskimiş kelimelerden sıklıkla faydalanıyor. Zaman zaman dinî ifadelere de başvuruyor. Mesajları, daha ziyade kompakt bir yapıda karşımıza çıkıyor.

Devlet Bahçeli’nin gönderilerinde zaman zaman düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Nadiren de olsa imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği en üst seviyede.

9. Özgür Özel (CHP Genel Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 3.2 milyon takipçisi olan Özgür Özel, sağduyulu, kapsayıcı ve eleştirel bir üslupla yazıyor. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor. Mesajları, daha ziyade yaygın bir yapıda karşımıza çıkıyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere yer veriyor.

Özgür Özel’in gönderilerinde zaman zaman düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Nadiren de olsa imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin hayli üstünde.

10. Ümit Özdağ (Zafer Partisi Genel Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 2.8 milyon takipçisi olan Ümit Özdağ, sert, eleştirel ve ironik bir üslupla yazıyor. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor. Mesajları, daha ziyade kompakt bir yapıda karşımıza çıkıyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere yer veriyor.

Ümit Özdağ’ın gönderilerinde sıklıkla düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Zaman zaman imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin üstünde.

11. Tunç Soyer (İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 1.7 milyon takipçisi olan Tunç Soyer, sağduyulu, samimi ve kapsayıcı bir üslupla yazıyor. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor. Mesajları, daha ziyade yaygın bir yapıda karşımıza çıkıyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere ve ikonlara yer veriyor.

Tunç Soyer’in gönderilerinde sıklıkla düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Zaman zaman imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin üstünde.

12. Ali Babacan (DEVA Partisi Genel Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 1.2 milyon takipçisi olan Ali Babacan, sağduyulu, kapsayıcı ve eleştirel bir üslupla yazıyor. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor. Mesajları, daha ziyade yaygın bir yapıda karşımıza çıkıyor. Yeri geldiğinde kalınlaştırılmış ifadelere başvuruyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere yer veriyor.

Ali Babacan’ın gönderilerinde zaman zaman düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Nadiren de olsa imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin üstünde.

13. Erkan Baş (İşçi Partisi Genel Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 1.1 milyon takipçisi olan Erkan Baş, kapsayıcı ve eleştirel bir üslupla yazıyor. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanıyor. İfadeleri net ve keskin. Mesajları, daha ziyade yaygın bir yapıda karşımıza çıkıyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere yer veriyor.

Erkan Baş’ın gönderilerinde sıklıkla düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Zaman zaman imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin üstünde.

14. Temel Karamollaoğlu (Saadet Partisi Genel Başkanı)

Aktif bir şekilde X’i kullanan ve yaklaşık 1.1 milyon takipçisi olan Temel Karamollaoğlu, sağduyulu ve eleştirel bir üslupla yazıyor. Sade, anlaşılır ve dinî ifadelerle yoğrulmuş bir Türkçe kullanıyor. Mesajları, daha ziyade yaygın bir yapıda karşımıza çıkıyor. Yeri geldiğinde kalınlaştırılmış ifadelere başvuruyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor.

Temel Karamollaoğlu’nun gönderilerinde zaman zaman düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Aynı ölçüde imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin üstünde.

15. Selahattin Demirtaş (HDP’nin Eski Eş Genel Başkanı)

Yaklaşık 2.5 milyon takipçisi olan Selahattin Demirtaş, 31 Mayıs 2023’den beri X’te ileti paylaşmıyor. Öncesinde, samimi, kapsayıcı, eleştirel ve yerine göre ironik bir üslupla yazıyordu. Sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanmakla beraber zaman zaman Kürtçe ifadelere de başvuruyor. Mesajları, daha ziyade yaygın bir yapıda karşımıza çıkıyor. İletilerinde video ve görsel kullanıyor; etiketlere yer veriyor.

Selahattin Demirtaş’ın gönderilerinde sıklıkla düzeltme işaretinin kullanılmadığını görüyoruz. Nadiren de olsa imla ve noktalama işaretlerinde hatalara, dil bilgisi yanlışlarına ve anlatım bozukluğuna rastlanabiliyor. Kelime zenginliği normalin üstünde.

Birlisan’a Göre X’te Türkçeyi En Doğru ve Yetkin Kullanan Siyasetçiler:

Yukarıda yer verilen değerlendirmeler ışığında, X’te Türkçeyi en doğru ve yetkin kullanan ilk üç siyasetçinin sırasıyla Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel olduğu kanaatindeyiz. Bu değerlendirmenin büyük ölçüde öznellik taşıdığını ve herhangi bir bağlayıcılığı olmadığını hatırlatmakta fayda var. Bahse konu değerlendirmenin gerekçelerine gelecek olursak…

İlk sırada yer alan Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderilerinde Türkçenin kullanımına ilişkin hemen hemen hiç hataya rastlanmıyor. Türk Dil Kurumu sözlüğünde dahi yer almayan ama gündelik dile yerleşmiş, özellikle Batı dillerinden dilimize geçmiş yeni sözcüklerden eskimiş sözcüklere kadar çok geniş bir kelime yelpazesi dikkatimizi çekiyor. İletilerin profesyonel bir üslupla, titizlikle ve de Türkçenin zengin dağarcık ve ifade gücünden yararlanılarak yazıldığı aşikâr.

İkinci sırada yer alan Mansur Yavaş’ın gönderilerinde nadiren hataya rastlanıyor. Sade ve anlaşılır yazı üslubuyla öne çıkan Yavaş’ın en ayırt edici özelliklerinden birisi, iletilerinde günlük dilde pek kullanılmayan akademik, bilimsel ve teknik terimlerden yararlanması. Bu yönüyle, Yavaş’ın paylaşımlarının okuyucunun Türkçe ufkunu genişlettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Üçüncü sırada yer alan Özgür Özel’in gönderilerinde nadiren hataya rastlanıyor. Sade ve anlaşılır yazı üslubunun yanında zaman zaman Türkçenin olanaklarını keşfetmeye dönük orijinal ifadeler de kullanan Özel, böylelikle okuyucuya Türkçenin anlam zenginliğinden somut örnekler sunuyor.

Aşağıda yer verilen açıklamalar bölümünde, her bir siyasetçi özelinde Türkçenin hatalı ve eksik kullanımına ilişkin örneklere yer verilmektedir.

Açıklamalar:

1. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Aralık 2023 (12.00) tarihli gönderisinden alıntı:

“Halihazırda verimli bir iş birliğine sahip olduğumuz savunma sanayi ve enerji gibi alanlarda bağlarımızı daha da güçlendirmeyi planlıyoruz.”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede yer alan “halihazırda” sözcüğünün ikinci harfi düzeltme işareti alması gerektiğinden bu sözcük “hâlihazırda” olarak yazılmalıdır. (Düzeltme İşaretinin Kullanımı)

2. CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 5 Ocak 2024 (08.06) tarihli gönderisinden alıntı:

“Anayasanın hiç bir yerinde AYM’nin şu karaları kesin değildir.”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede yer alan “hiç bir” ifadesi “hiçbir” şeklinde; “karaları” ifadesi de “kararları” şeklinde yazılmalıdır. (İmla)

3. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 10 Ekim 2023 (08.44) tarihli gönderisinden alıntı:

“Eyüpsultan Alibeyköy’deki çamur depolama alanını yeşil alana, derme çatma yapıları de modern bir lojistik merkeze dönüştürdük.”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede yer alan “de” bağlacı “da” olarak yazılmalıdır. (İmla)

4. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 21 Eylül 2023 (08.40) tarihli gönderisinden alıntı:

“Sevgili hemşehrilerim göreve geldiğimizden beri artan maliyetlere rağmen toplu ulaşım kullananlar Belediyemizce sübvanse edilerek ucuz taşımacılık yapmaktayız.”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede, hemşehrilerim sözcüğünden sonra virgül kullanılması gerekmektedir. (Noktalama İşaretlerinin Kullanımı)

5. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin 31 Aralık 2023 (10.48) tarihli gönderisinden alıntı:

“Hitler ile Atatürk’ü bir tutan bu cahilin profesörlüğü araştırılmalı ve öğrencilerden uzak tutulmalı.”

Açıklama: Yukarıdaki bağlı cümlelerin ikincisinde özne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır. Bunun önüne geçmek için “ve” bağlacından sonra “bu cahil” ifadesi kullanılabilir. (Anlatım Bozukluğu)

6. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 20 Şubat 2023 (06.30) tarihli gönderisinden alıntı:

“Milletin iradesini hiçe sayan, saygısız, kaba, nobran atanmışların bu tavır ve davranışlarından bıktık!”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede eş anlamlı olan kaba ve nobran sözcüklerinin bir arada kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır. Bunun önüne geçmek için bu sözcüklerden herhangi birisi cümleden çıkarılabilir. (Anlatım Bozukluğu)

7. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun 3 Ocak 2024 (09.14) tarihli gönderisinden alıntı:

“Önce hukuksuzlaşma sonra da anayasasızlaşma sürçeleri ile otoriterleşme tahkim edilmek istenmektedir.”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede yer alan “sürçeleri” sözcüğü “süreçleri” şeklinde yazılmalıdır. (İmla)

8. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 1 Aralık 2023 (05.33) tarihli gönderisinden alıntı:

“1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve toprak bütünlüğüne haiz Filistin devleti mutlak surette tecelli etmelidir.”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede yer alan “haiz” sözcüğü anlamı gereği belirtme durumu eki alan sözcüklerle beraber kullanılır. Dolayısıyla, haiz sözcüğünden önce gelen “bütünlüğüne” sözcüğü yerine “bütünlüğünü” sözcüğü kullanılmalıdır. (Dil Bilgisi)

9. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 31 Aralık 2023 (04.49) tarihli gönderisinden alıntı:

“Budak ailesine baş sağlığı dileklerimizi bir kez daha ilettik.”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede yer alan “baş sağlığı” ifadesi “başsağlığı” şeklinde yazılmalıdır. (İmla)

10. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın 12 Ocak 2024 (08.09) tarihli iletisinden alıntı:

“Ancak 2011’den buyana mülteci şiddeti sonucunda ölen ve yaralanan Türk çocuklarına üzülmeyen, tepki göstermeyen, sessiz kalan Türk düşmanlarını da lanetliyoruz.”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede yer alan “buyana” ifadesi “bu yana” şeklinde yazılmalıdır. Ayrıca, söz konusu cümledeki dolaylı tümleç eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğunu gidermek için “tepki göstermeyen, sessiz kalan” ifadelerinden önce “bu olaylara” ifadesi kullanılabilir. (İmla ve Anlatım Bozukluğu)

11. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 2 Ocak 2024 (06.21) tarihli gönderisinden alıntı:

“‘Her fabrika bir kaledir’.”

Açıklama: Yukarıdaki alıntıda, tırnak işaretinin sonunda bulunan noktanın tırnak içinde kalması gerekmektedir. (Noktalama İşaretlerinin Kullanımı)

12. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın 8 Aralık 2023 (07.24) tarihli gönderisinden alıntı:

“Devletin görevi yaşam tarzlarına karışmak değil, olduğu gibi korumaktır.”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede, belirtili nesne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır. Bunu gidermek için virgülden sonra “yaşam tarzlarını” ifadesi kullanılabilir.

13. İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş’ın 21 Aralık 2023 (03.36) tarihli gönderisinden alıntı:

“Derhal milletvekilimizi, halkın vekilini serbest bırakın!”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede yer alan “derhal” sözcüğünün beşinci harfi düzeltme işareti alması gerektiğinden bu sözcük “derhâl” olarak yazılmalıdır. (Düzeltme İşaretinin Kullanımı)

14. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun 12 Ocak 2024 (08.46) tarihli iletisinden alıntı:

“Haberciliğinin yanısıra yazarlarının fikir dünyasına katkıları ile bir okul görevi görmüş, kültür ve düşünce dünyamızın güçlü bir kalesi haline gelmiştir.”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede yer alan “yanısıra” ifadesi “yanı sıra” şeklinde yazılmalıdır. Ayrıca, “haline” sözcüğünün ikinci harfi düzeltme işareti alması gerektiğinden bu sözcük “hâline” olarak yazılmalıdır. (İmla ve Düzeltme İşaretinin Kullanımı)

15. HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 8 Mayıs 2023 (09.14) tarihli iletisinden alıntı:

“2018 seçimlerindeki TRT konuşmam halen geçerli.”

Açıklama: Yukarıdaki cümlede yer alan “halen” sözcüğünün ikinci harfi düzeltme işareti alması gerektiğinden bu sözcük “hâlen” olarak yazılmalıdır. (Düzeltme İşaretinin Kullanımı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir