Bu yazımızda, “İnternet nedir? İnternet ne zaman bulundu? Türkiye’de internet ne zaman kullanılmaya başlandı?” gibi sorulara cevap verip internet sözcüğünün Türkçe karşılığını ve doğru yazımını irdeleyeceğiz. 1950’li yıllardan itibaren bilgisayarların gelişmesine paralel olarak Batılı ülkelerde özellikle askerî projelerle gündeme gelen internetin, 1980’li yılların sonundan itibaren yaygınlaştığına tanık olmaktayız. Türkiye’de 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlanan internet, bugün tüm dünyanın kullandığı, yaşamın hemen her alanına nüfuz eden dev bir dijital platform hâline dönüştü.
İnternet hayatımıza girdiğinden beri Türkçede internet sözcüğünün yazımı ile ilgili tartışmalar ara ara alevleniyor. Öncelikle, internet sözcüğünün anlamını inceleyip bu sözcüğün kullanımına ilişkin örnekler verelim. Bilişim terimi olarak isim görevinde kullanılan internet; bilgisayar, cep telefonu, tablet vb. gereçlerle ulaşılan dijital bilgi ve iletişim platformu anlamına geliyor. İnternet sözcüğünün Türkçe karşılığı genel ağ.
Örnek 1: İnternet mağazasının vitrini, satıştaki ürünlerin sürümlülüklerine göre otomatik olarak şekilleniyor.
Örnek 2: Elektrik arızası yüzünden internette kesinti yaşandı.
Zaman zaman özel isim gibi kabul edilip ilk harfi büyük yazılsa da TDK’ye göre internet sözcüğü cins isim ve doğal olarak küçük harfle başlıyor. Dikkat edersek ilk örnekte internet sözcüğü cümlenin başında olduğu için büyük harfle başlıyor.
Öte yandan, internet sözcüğünün Türkçe karşılığı olan genel ağ sözcüğünün kullanımı pek yaygın değil. Başka bir deyişle, internet sözcüğüne bulunan Türkçe karşılık halk tarafından benimsenmedi. Politika, bilim ve sanat gibi çevrelerde bile sıklıkla genel ağ yerine internet sözcüğünün kullanımı tercih ediliyor. Genel ağ sözcüğünün kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik bir kampanya yapılmadığı sürece durum böyle devam edecek gibi görünüyor.