Bu yazımızda, TDK ve Birlisan’ı esas alarak istinaden ve müsteniden sözcüklerini mercek altına alacağız. Öncelikle, istinat ve müstenit sözcükleriyle aynı köke dayanan istinaden sözcüğünün dilimize Arapçadan geçtiğini belirtelim. Peki, istinaden ne demek? İstinaden ne anlama geliyor? Sözlüğe baktığımızda istinaden sözcüğünün cümlede zarf görevinde kullanıldığını ve “bir görüşe, düşünceye dayanarak, güvenerek” anlamına geldiğini görmekteyiz. Aşağıdaki örnek cümleyi inceleyip bu sözcüğün kullanımına daha yakından bakalım.
Örnek 1: Kayınbabasının suçlayıcı sözlerine istinaden konunun tafsilatlarına ilişkin izahatta bulundu.
Tıpkı istinaden gibi Arapça kökenli olan müsteniden de cümlede zarf görevinde kullanılmakta ve “dayanarak” anlamı taşımaktadır. İstinaden ve müsteniden sözcükleri neredeyse aynı anlamları karşılamalarına rağmen günlük dilde yaygın olarak kullanılan istinaden sözcüğünün aksine müsteniden sözcüğünün kullanımının hukuk jargonuyla sınırlı olduğu söylemek yanlış olmaz. Aşağıda, müsteniden sözcüğünün kullanımına yönelik örnek bir cümleye yer verilmektedir.
Örnek 2: Eldeki kanıtlara müsteniden, failler müebbet hapse mahkûm edildi.
Bu konuyla bağlantılı olarak istinaden ve müsteniden sözcükleriyle aynı köke dayanan istinat ve müstenit sözcükleriyle ile ilgili bilgi edinmek için İstinat ve Müstenit adlı yazıyı okuyabilirsiniz.