Dinleme Sanatı

Bu yazımızda, “Dinleme nasıl yapılır?” sorusunu Eckhart Tolle’ün Şimdinin Gücü adlı kitabındaki düşüncelerinden faydalanarak cevaplamaya çalışacağız. İnsan yaşamı, etkileşimle şekillenerek gelişir. Etkileşimin özünü de dinleme eylemi oluşturur. Dünya üzerindeki hemen her kültürde dinlemenin önemine atıfta bulunan bir özdeyiş veya atasözüne rastlayabiliriz. Peki, gerçekten karşımızdakini dinlemek için yeteri kadar çaba sarf ediyor muyuz?

Bir başkasını dinlerken onu sadece zihnimizle değil, tüm bedenimizle dinlemeli ve içsel bedenimizin enerji alanını hissetmeliyiz. Bu, dikkati düşünme eyleminden uzaklaştırır ve zihin müdahalesi olmadan, gerçekten dinlemenin mümkün olduğu sessiz bir yer, bir boşluk yaratır. Bu durumda diğer kişiye, var olabileceği bir boşluk sunarız. Bu, karşımızdakine verebileceğimiz en değerli armağandır.

Çoğumuz nasıl dinleyeceğimizi bilmeyiz. Çünkü dikkatimizin büyük bir bölümü düşünme eylemi tarafından tutulmuştur. Karşımızdakinin söylediklerinden daha çok kendi düşüncelerimize odaklanırız ve diğer kişinin varlığına hemen hiç dikkat sarf etmeyiz. Kuşkusuz, bir başkasının varlığını ancak kendi varlığımız vasıtasıyla hissedebiliriz. Bu yüzden, gerçek dinleme, özünde koşulsuz sevgi olan birlik bilincinin idrak edilmesinin başlangıcıdır. Varlığın en derin düzeyinde hepimiz, var olan her şeyle biriz.

Çoğu insan ilişkisi esasen insanların birbirleriyle iletişiminden değil, zihinlerin birbiriyle ilişki ve etkileşiminden oluşur. Hiçbir ilişki bu şekilde gelişemez. Bu yüzden ilişkilerde çatışmalar yaşanır. Zihin, yaşamımızı yönettiğinde çatışma, mücadele ve sorunlar kaçınılmazdır. İçsel bedenimizle temasta olmak ise içinde ilişkinin gelişip çiçek açabileceği berrak bir düşünce-sizlik alanı yaratır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir