Pastırma Yazı Nedir?

Bu yazımızda, “Pastırma yazı nedir? Pastırma yazı ne zaman olur?” gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız. Bu konuyu Türkçe kategorisinde işlememize rağmen konuyla ilgili bazı detayların coğrafya ve hatta kültür ile ilişkili olduğunu göz önünde bulunduralım. Öncelikle, pastırma yazının anlamını inceleyelim. Sözlüğe baktığımızda pastırma yazı birleşik kelimesinin, “güzün sonunda yaşanan sıcak günler” anlamına geldiğini görmekteyiz. Konuşmada veya yazıda bazen pastırma yazı ifadesi yerine pastırma sıcakları ifadesi de kullanılabilmektedir. Aşağıdaki cümleler, pastırma yazı ve pastırma sıcakları sözcüklerinin kullanımını örneklemektedir.

Örnek 1: Pastırma yazı çıkmadan köyde kış hazırlıkları tamamlanmış olur.

Örnek 2: Pastırma sıcaklarından sonra hava bir anda soğudu.

Diğer taraftan, pastırma yazının ne zaman olduğu halk tarafından çokça merak edilip araştırılan bir konu. Özellikle sonbahar aylarında medyada bu konuyla ilgili pek çok habere rastlıyoruz. Tanımdan hareket edecek olursak pastırma yazının, ülkemizde genellikle ekim sonu ile kasım başında yaşanan ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği zaman dilimini işaret ettiğini söyleyebiliriz. Coğrafi şartlara bağlı olarak pastırma yazının zamanı ve süresi yıldan yıla değişiklik gösterebilmektedir.

Aslında, pastırma yazı sadece bizim coğrafyamıza ve kültürümüze özgü bir öge değil. Dünyanın değişik yerlerinde, kış mevsimi öncesindeki sıcak günler farklı isimlerle adlandırılıyor. Ülkemiz özelinde, geleneksel olarak pastırmanın bu dönemde hazırlanması nedeniyle böyle bir yakıştırma yapıldığını söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir