İndinde Ne Demek?

Bu yazımızda, TDK ve Birlisan’ı referans alarak indi ve indinde sözcüklerinin kökenlerini, anlamlarını ve cümle içindeki kullanımlarını irdeleyeceğiz. Bu iki sözcüğün de Arapça kökenli olan ve “yan, taraf” anlamlarındaki “ind” sözcüğünden türediğini belirtmekte fayda var. Öncelikle, “İndi ne demek?” sorusuna cevap verelim. Sözlüğe baktığımızda indi sözcüğünün, cümlede sıfat (eskimiş) görevinde kullanıldığını ve “herkesçe kabul edilebilecek bir temele bağlanamayıp yalnız bir kişinin kendi kanısına dayanan” anlamına geldiğini görmekteyiz. Dikkat edersek indi, anlamsal olarak öznellik ya da başka bir deyişle subjektiflik içermektedir. Aşağıdaki cümle, bu sözcüğün kullanımını örneklemektedir.

Örnek 1: Bizden evvelki zamanların tarihleri hep değilse de ekseriyetle indi vesikalara istinat etmiştir. (Aka Gündüz)

Peki, indinde ne demek? İndinde ne anlama geliyor? Sözlükte, cümlede zarf (eskimiş) görevinde kullanılan indinde ile ilgili iki tanıma yer verilmektedir. Sözü edilen tanımlarla beraber örnek cümleleri inceleyip indinde sözcüğünün kullanımına daha yakından bakalım.

1. Bir kişiye göre.

Örnek 2: Onun indinde varlığın, dirliğin, bir kara mangır kadar dahi hükmü olmadığını bilirlerdi. (Samiha Ayverdi)

2. Yanında.

Örnek 3: Haşmetli tanrılarının yüceliği indinde, onun gibi fâniler sadece bir hiçti.

Görelik bağlamında, indinde ile aynı anlamda kullanılan nezdinde ve nazarında sözcükleri ile ilgili bilgi edinmek için Nezdinde Ne Demek? ve Nazarında Ne Demek? adlı yazılara göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir