Bu yazımızda, TDK ve Birlisan’ı referans alarak nazaran sözcüğünün kökenini, anlamını ve cümle içindeki kullanımını inceleyeceğiz. Türkçe konuşup yazarken yaygın olarak kullanılan nazaran, Arapçadan dilimize geçmiş olup köken olarak nazar sözcüğüne dayanmaktadır.
Peki, nazaran ne demek? Nazaran ne anlama geliyor? Sözlüğe baktığımızda nazaran sözcüğünün cümlede zarf görevinde kullanıldığını ve “kıyasla, göre” gibi anlamlara geldiğini görmekteyiz. Bu noktada, nazar ve nazaran arasında nasıl bir anlamsal ilişki olduğu merak edilebilir. Cevaben, nazarın anlamlarından biri olan bakış ediminin, nazaran sözcüğüne kıyas anlamı kattığını söylemek yanlış olmaz. Aşağıda yer verilen örnek cümleleri inceleyerek nazaran sözcüğünün cümle içindeki kullanımına daha yakından bakalım.
Örnek 1: Buna nazaran şimdi vereceğim malumat ve izahatı anlamak daha kolay olacaktır. (Atatürk)
Örnek 2: Günümüz teknolojisi geçmişe nazaran akılalmaz bir hızla ilerliyor.
Yukarıdaki örneklerde de görüldüğü üzere nazaran sözcüğüne, karşılaştırma ya da bir diğer ifadeyle mukayese yapılmak istendiğinde başvuruluyor. Bu konuyla bağlantılı olarak nazar sözcüğünden türetilmiş olan nazarında ifadesi ile ilgili bilgi edinmek için Nazarında Ne Demek? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.